Tips

Eelt

Tip voor eelt aan de voeten: Eelt kan pijnlijk zijn, vooral bij een droge huid. Smeer daarom de voeten dagelijks in met een vettige crème.

Nagels knippen

Knip de teennagels zoveel mogelijk recht af. Dit kan het ingroeien van de hoekjes voorkomen. Is het nagelhoekje al ingegroeid, dan niet schuin afknippen, maar een professionele voetverzorger bezoeken.

Teennagels lakken

Tip voor vrouwen die in de zomer graag hun teennagels met een kleurtje lakken: Lak eerst een kleurloos laagje, en dan pas het kleurtje. Zo voorkom je dat de poreuze nagelplaat de kleurstof absorbeert, waardoor de nagelplaat op den duur gelig van kleur zou worden.

Dat lastige randje

Tip voor iedereen met 'gevoelige' voeten, zoals sporters, diabeten, reuma patiënten, personen met likdoorns op de tenen. Doe uw sokken of panty's binnenste buiten aan. Hierdoor kan het naadje of randje geen pijn meer veroorzaken

Masseren

Meng het sap van een citroen met twee eetlepels olijfolie en twee lepels zeezout en masseer er uw voeten mee. Goed voor een zachte, soepele huid en perfect schone nagels.

Schoenen op maat

Tip bij het kopen van schoenen. Voor extra controle van de juiste lengte-breedte maat: Ga rechtop met blote voeten op een stuk karton staan en laat iemand de omtrek van de voeten tekenen. Knip de vormen uit en gebruik ze om in de schoenen te passen. Wees kritisch: te kort, te breed, te lang, te smal? Het moet 'goed' zitten... Deze tip is ook nuttig bij het kopen van schoenen voor kleine kinderen.

Schimmelinfectie

Voor het helpen voorkomen of genezen van schimmelinfektie tussen de tenen. Na het baden en drogen van uw lichaam kunt u met tissue- of keukenrolpapier een opgerolde (niet te dikke) streng maken en deze tussen de tenen door 'vlechten'. Na het aankleden verwijderen. De streng heeft dan het achtergebleven vocht opgezogen. Hierdoor wordt de huid tussen de tenen beter droog. En dat helpt mee dat de schimmelinfektie minder kans krijgt.

Dikke nagels

Als u dikke nagels heeft die moeilijk te knippen zijn. In plaats van eens per drie weken de nagels proberen te knippen na in bad te zijn geweest (om de nagels wat zachter te maken), kunt u beter de nagels eens per week bijvijlen.

Zweetvoeten

Tip als u alles al doet om zweetvoeten 'aan te pakken' probeer eens om minder koffie, alcohol en scherpe kruiden te nuttigen. Deze producten kunnen de zweetklieren stimuleren.

Nagels knippen 2

Moeite met het knippen van de nagels doordat ze scheuren of snel afbreken tijdens het knippen? Vijl de nagels regelmatig op de bovenplaat zodat ze dunner worden. Vijl ze korter in plaats van te knippen. Wilt u ze toch liever knippen, doe dat dan met kleine 'hapjes' en niet de hele nagel ineens.

Voorkomen is beter dan genezen

Heeft u een beroep waarbij u op rubberlaarzen moet lopen? Gebruik dan een gezonde, zachte inlegzool. Laarzen geven geen steun, ventileren niet en het voetbed stelt niet veel voor. Een voetbed in de vorm van een inlegzool kan daarom veel problemen voorkomen, zoals likdoorns, blaren, eeelt en eeltkloven. Soms zelfs voet-, enkel- en knieklachten.

Dreigende ingegroeide nagel

Als u last hebt van een dreigende ingegroeide nagel, dat wil zeggen een pijnlijke en rode nagelrand, druppel dan dagelijks Betadine. Ook tweemaal daags de voet even in een badje met zout oplossing, liefst zeezout. Gaat het niet over, bezoek dan de voetverzorger.

Schimmelnagelbehandeling

Om nog beter een schimmelnagel te behandelen tijdens de zalf of tinctuur therapie. Probeer de nagelomgeving goed schoon te houden zodat losse schimmelresten geen sporen achterlaten door wekelijks de aangetaste nagelrandjes schoon te borstelen met een tandenborstel. Let op! De borstel allen gebruiken voor de eigen 'zieke' nagel(s).

Anti-blaar tip

Bij lange wandeltochten zoals de Vierdaagse bijvoorbeeld. Blaren zijn een veel voorkomend verschijnsel. Probeer eens Compeed blaarpleisters preventief te gebruiken. Dus van te voren aanbrengen op de plaats waar u een blaar kunt verwachten.

Steunzolen en sandalen

Als je steunzolen in je sandalen wilt dragen: vermijdt loszittende steunzolen met behulp van strookjes klitteband, vastgemaakt op de onderkant van de steunzool en de bodem van de sandaal ter plekke van de holte van de voet...

Brokkelige nagels

Zijn uw nagels brokkelig en hard? Smeer ze 's avonds in met olie. Slaolie, amandelolie, babyolie of nagelvoedende olie van Herome.

Badslippers mee

Bent u eindelijk van uw schimmelinfectie af? Ga dan nooit zonder uw eigen badslippers naar een sauna, zwembad, vakantiehuisjes (douches) en hotel (douches) e.d. Hiermee kunt u nieuwe schimmelinfecties voorkomen.

Te droge voeten

Als de huid van uw voeten erg droog is en eenmaal dagelijks smeren met een voeten crème helpt niet voldoende, probeer dan daarnaast ook babyolie (bijvoorbeeld 's morgens voetencrème en 's avonds babyolie).