Veelgestelde vragen

De meest voorkomende vragen met betrekking tot voeten en voetklachten op een rij. Van wratten en likdoorns tot en met de vierdaagse.



Pijnlijke wrat onder mijn voet

Ik heb een klein wratje onder de bal van mijn voet. Er zit niet veel eelt op en het doet pijn. Kan de voetverzorger dit er net zo uitsnijden als een likdoorn?

Nee, want dan wordt de wrat alleen maar groter. In overleg met de huisarts kan er wel een behandeling met chemische pakking worden uitgevoerd, maar dit geeft niet altijd meteen 100% resultaat. Een andere mogelijkheid is de wrat te laten "aanstippen" door de huisarts, maar dit moet meestal een paar keer worden herhaald en het is een pijnlijke zaak.

Komt een likdoorn terug?

Als een voetverzorger mijn likdoorn verwijdert en ik kan weer pijnloos lopen, betekent dit dan dat de likdoorn niet meer terugkomt?

Dat kan, maar meestal komt de likdoorn terug - veelal kleiner. Vaak is het resultaat beter als er ook gekeken wordt naar de oorzaak.

Eelt oneerlijk verdeeld

Hoe komt het dat mijn partner geen last heeft van eelt aan de voeten en ik heel veel? Wij lopen iedere dag ongeveer dezelfde afstand.

Mensen hebben verschillende huidtypes. Uw huid reageert actiever op wrijving en druk.

Moet mijn ingegroeide nagel echt worden geopereerd?

Ik heb een ingegroeide nagel. De arts adviseert om de nagel te laten opereren. Is dat absoluut nodig?

Meestal kan een professionele voetverzorger hier nog veel aan doen, met behulp van verschillende methodes. Bijvoorbeeld het toepassen van een nagelbeugel, of nagelprothesetechniek, of met behulp van het drukvrij leggen van de nagel. Als dit echter geen soulaas biedt is een (pijnlijke) operatie de enige mogelijkheid.

Lastig eczeem

Waarom wordt mijn zwemmers-eczeem alleen maar erger ondanks dat ik mijn voeten twee maal per dag was met water en zeep? Ik heb namelijk ook erg last van zweetvoeten.

Zwemmers-eczeem is een schimmel. Schimmels gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Als de pH van de huid ook nog wordt aangetast door het vele wassen met zeep, kan de schimmel rustig zijn gang gaan. Was dus zonder zeep of met zeep met een neutrale pH. Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen. Draag sokken die vocht opnemen en luchtige schoenen. Vraag uw huisarts of voetverzorger om een schimmeldodende voetcrème.

Knokkelprobleem

Ik heb een hallux valgus en spreidvoet. De knokkel naast de grote teen is heel pijnlijk bij druk. Hoe komt dit en wat kan ik eraan doen? En wat is een teenspalk?

De hallux valgus is het gevolg van de spreidvoet. Dit gaat dus samen. De knobbel is eigenlijk het kopje van het eerste middenvoetsbeentje, dat is ontwricht. Dit komt door de afwijkende stand van het eerste en vijfde middenvoetsbeen. Want de voorvoetboog is doorgezakt (spreidvoet). Door het lopen en het dragen van schoenen wordt de grote teen vervolgens weggeduwd. Door de afwijkende stand gaan ook de spieren van de voet parten spelen. De voet krijgt een ander afwikkelpatroon en door de continue druk op dit ontwrichte gewricht ontstaat prikkeling van het botvlies. Dit heeft tot gevolg dat er meer bot in en rond het gewricht gevormd wordt. Als de knobbel rood en pijnlijk is, is er een slijmbeurs ontsteking bij het gewricht ontstaan. In ernstige gevallen wordt soms operatief ingegrepen. Wat U zelf kunt doen: Zorg dat er nooit druk op de knobbel onstaat, door bijvoorbeeld nauwe schoenen, randjes of stiksels op schoenen enz. Dus ontlasten! Teenspalk: Deze is in verschillende soorten en maten te verkrijgen, bij een podotherapeut of professionele voetverzorger. Het is een soort bandage die de teen weer recht trekt om de botvorming in het gewricht tegen te gaan. Het is beter dat U eventueel ook steunzolen krijgt aangemeten, in verband met de spreidvoet. Spalk en steunzool is niet in alle gevallen de oplossing, bijvoorbeeld als de stand van de teen niet meer te corrigeren is en is vastgegroeid.

Jeuk, blaren en kalknagels

Ik heb kalknagels en vaak irritatie tussen de tenen, zodanig dat het jeukt en gaat vervellen. Ik heb vroeger wel zweetvoeten gehad maar dat is al lang over. Ook groeien de nagels van de grote tenen in het vlees. Hier is wat aan gedaan door een stuk nagel weg te branden. Ook komen er spontaan op de vreemdste plaatsen onder of tussen of opzij van de voet blaren. Heeft dit allemaal met elkaar te maken?

De kalknagels, de irritatie, de jeuk en het vervellen hangen met elkaar samen: het is voetschimmel. Voor behandeling: kijk in de voetklachten index op deze site. Ingegroeide nagels kunnen sneller ontstaan bij een gevoelige huid als er schimmel aanwezig is. Behandeling: zie ook de voetklachten index. De blaren kan een vorm van eczeem zijn (overgevoeligheid voor lijmsoort in de schoenen, in bepaalde sportschoenen) of ook de voetschimmel. Ik raad u aan naar een voetverzorger te gaan.

Hielspoorleed

Ruim een half jaar ben ik al onder behandeling bij een erkende podotherapeut voor hielspoor. De zooltjes die hij gemaakt heeft past hij iedere keer aan naar aanleiding van de (nieuwe) klachten die ik heb. Het resultaat is zeer wisselvallig. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Het bijzondere is echter wel dat toen ik begon met de behandeling ik slechts last had van alleen mijn rechter voet. Na enige tijd kreeg ik echter ook last van mijn linker voet. Momenteel gaat het met mijn rechter voet beter dan met mijn linker voet. Heeft u enige suggesties?

Hielspoor is een soort botwoekering (vergroeiing). Dit ontstaat meestal door irritatie van het botvlies, in dit geval van het hielbeen. Die irritatie kan verschillende oorzaken hebben. 1) Zwaar lopen op de hielen, dwz. een verkeerde voetafwikkeling (aangeboren, of verkeerde lichaamshouding); 2) Het lichaamsgewicht (overgewicht); 3) Type schoen (te platte zool of te harde zool-niet veerkrachtig genoeg) Door de irritatie op te heffen verdwijnt in de meeste gevallen de botwoekering weer. Wat de podotherapeut doet is een zooltje maken met een uitsparing die de pijnlijke plek ontziet (drukontlasting). Soms zijn die zolen te hard. Waarschijnlijk in uw geval wekt dit de nieuwe irritatie op. Nieuw op dit gebied zijn de "visco spot" hielkussentjes. Deze zijn van siliconen gemaakt en er kan op bestelling op iedere gewenste plek een nog zachter stukje ingezet worden. In ziekenhuizen wordt dit al veel aanbevolen met goed resultaat. Uw podotherapeut moet hiervan weten. Anders vraagt u er naar.

De vierdaagse

Ik ga in de zomer de vierdaagse lopen. Kunt u me kort vertellen, waar ik op moet letten? Hebben mijn voeten tijdens het wandelen verzorging nodig? Wat voor sokken moet je aan?

De voeten moeten tijdens de wandeling goed verzorgd worden door er in ieder geval voor te zorgen dat er geen blaren e.d. kunnen optreden. Daar is voorbereiding voor nodig i.v.m. schoenen en sokken en de huid. De huid: zorg dat u de huid goed verzorgt met een zachte crème om een gezonde pH te houden( dit voorkomt zweertjes, huidschimmel en blaren of eelt) Om de huid stevig te maken worden ook wel wisselbaden aangeraden(2 x per week) waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt. Sokken: er zijn bij de goede sportzaak sokken te koop speciaal voor "wandelaars". Dit zijn sokken van vocht-absorberend materiaal, zonder naden, met een fijne struktuur geweven. Ze zijn duur, maar zeker de moeite waard. Schoenen: in de eerste plaats moet u er lekker op kunnen lopen, ze mogen eigenlijk niet nieuw zijn, en moeten vocht doorlatend zijn. Een advies: laat uw voeten een paar dagen voor de vierdaagse door een professionele voetverzorger nachecken.