Platvoet

Beschrijving:

De zogenaamde platvoet komt in verschillende vormen voor:
- De plat-knikvoet
Bij deze meest voorkomende vorm is het hielbeen naar binnen gekantel (planus valgus). Deze klacht kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd verworven. Verder zijn de banden en spieren slap of uitgerekt waardoor de samenhang van de voetbeentjes is verminderd. Op de blauwdruk is de hele voet zichtbaar.
- De platvoet
De banden en spieren zijn slap of uitgerekt waardoor de samenhang van de voetbeentjes is verminderd. Op de blauwdruk is de hele voet zichtbaar. De platvoet hoeft niet persé tot klachten te leiden.
Zowel bij de platvoet als de plat-knikvoet komen als klachten voor: snel vermoeide voeten, pijnklachten onder de hiel, onder de bal van de voet, op de voetrug, onder , binnen, of buiten de enkel, soms ook het kuitbeen, het dijbeen, de heup en de rug.

Behandeling:

Draag verantwoorde veterschoenen. Deze moeten goed om de hiel aansluiten en liefst zonder hakje. Bij klachten kan de pedicure met certificaat "Officieel aanmeetpunt PCZ" een inlegzool laten maken. Deze komen overeen met correctie/steunzolen welke via podoloog of podotherapeut verkrijgbaar zijn.